Av Alexandre Vermot, Country President i Schneider Electric Norge

En del av den mye omtalte 4. energimarkedspakken er EUs fornybardirektiv. EU ga Norge frist om å iverksette direktivet innen 13. august 2024. Fristen ble ikke holdt.

I Norge har diskusjonene rundt direktivet vært preget av utbygging av fornybare energikilder som vindkraft og europeiske kraftkabler. Vi håper at svært viktige og vesentlig mindre kontroversielle grep, som energieffektivisering, kan bli en enda større del av samtalen. 

Å bygge ut nye energikilder er viktig, men effekten blir liten hvis vi ikke har kontroll på forbruket. Vi bør ikke utelukkende bygge oss ut av strømkrisen vår. Vi må redusere strømforbruket vårt. 

Energieffektivisering kan frigjøre mye kraft, mens Norge planlegger utbyggingen av nye energikilder. Vi må snakke mer om hvordan vi bruker energien, ikke bare hvordan vi produserer den.

Kan spare 10 prosent av Norges strømforbruk

Norge har i dag verdens 5. høyeste energiforbruk, og ligger foran både USA og Kina på energiforbruk per innbygger. 

En undersøkelse fra NVE viste i 2021 at bygningsmassen i Norge har et samlet lønnsomt potensial for energieffektivisering på 13 terawattimer. 

Dette tilsvarer rundt 10 prosent av Norges strømforbruk. Næringsbygg peker seg særlig ut. Til sammenligning ventes en økning i Norges strømforbruk på 23 terawattimer frem mot 2040.

Norge på produksjonstoppen for fossilfritt

Norge har allerede en svært høy produksjon av fossilfri energi, sammenlignet med andre EU-land: Ifølge tall fra Our World Data produserer Norge årlig 28.056 kilowattimer fossilfri energi per innbygger mens EU-gjennomsnittet ligger på 6.208. 

Vi håper at Norges allerede høye fornybare energiproduksjon ikke blir en hvilepute for energieffektiviseringen.

Norge er fortsatt blant få land i EU med nesten utelukkende fornybar energi. Det er en fantastisk posisjon, men vi kan ikke stanse her. For Norge er også et land med mye kraftkrevende industri, som vil trenge mer energi til elektrifisering i årene fremover. 

Effektivisering må ikke hindre elektrifisering

Strømforbruket i Norge ligger nå på rundt 140 terawattimer, mens det mot 2040 trolig vil øke med 23 terawattimer

– Energieffektivisering av bygningsmassen vår kan frigjøre mye fornybar energi til elektrifisering av kraftkrevende industrier.

Energieffektiviseringsdirektivets makstak for energibruk må ikke komme i konflikt med den storstilte elektrifiseringen Norge skal gjennomføre. 

Elektrifiseringen av en rekke tunge og energikrevende industrier vil i årene fremover medføre høyt energiforbruk. Det samme gjelder etablering av nye kraftkrevende industrier som datasentre, som fortsatt vil være mer bærekraftig å etablere i Norge enn andre land.