- Vi regner med å kunne hente varme/kjøling stort sett hele året, og vil derfor få svært rask tilbakebetaling. Kombinasjonen varmepumper, energibrønner og hybridsolceller har vi stor tro på, sier daglig leder Tor Line i Z Energi.

- I områder med dårlige boreforhold og/eller liten plass kan hybrid- solceller erstatte energibrønner, sier Line. 

- I byområder er hybridsolceller særdeles interessante på nye og eksisterende bygg fordi de er så energieffektive uten å generere visuell eller  hørbar støy, samtidig som de erstatter tak og fasadeplater. En hybridsolcelle kan fås i alle farger og opptil 12 m² størrelse. Arkitekter og utbyggere som har sett på hybridsolceller er begeistret. Endelig en “usynlig” solcelle som ikke ødelegger bybildet. Energiteknisk er hybridsolceller et Kinderegg som øker effekten til varmepumpen, og til solcellene og ikke tar noen ekstra plass på bygget.

For å få en høy COP på varmepumper, er det viktig med høyest mulig temperatur på varmekilden. I perioder hvor luften har høyere temperatur enn energibrønnene, vil en kunne bruke hybridsolcellene som hovedenergikilde. Dette betyr at vi kan “hvile” og lade energibrønnene til vinteren.

- Varmepumper kan bruke energi fra hybridsolcellene helt ned til 0 grader og vil dermed få en veldig lang  “sesong” i forhold til standard solceller som kun vil ha en brukstid på 800-1 000 timer per år, sier Line.

- I Stavangerområdet er strømprisene for bedrifter så lave om sommeren at verdien fra strømproduksjonen fra solceller blir ubetydelig. 30 m2 med solceller på kontoret vårt, ville gitt en tilbakebetaling på cirka 2 500 kroner per år, sier Line. Hvilken verdi 30 m² hybridsolceller vil gi, vet vi ikke nøyaktig før vi har testet løsningen på 2020park på Forus.

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 20/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!