Dette sa daglig leder Øyvind Rideng i SUNami Solar på et webinar om distribuert solenergi, som ble arrangert av UN Global Compact Norge den 13. august.

Et annet liv med distribuert sol

Rideng fortalte om en farmer på landsbygda i Kenya som hadde et lite jordstykke og en brønn som var 20 meter dyp, men ikke tilgang til elektrisitet.

- Vi i SUNami Solar satte opp et solpanel som gjorde at vi kunne plassere en elektrisk vannpumpe i brønnen for å løfte opp vann, sa Rideng. 

- I tillegg har han et batteri som gjør at han kan lagre strøm til kvelden. Da bruker han strømmen til lys, tv og til å lade mobilen.

- Han kan også selge vann til sine naboer, og ta litt betalt når de kommer og vil lade mobilen, sa Rideng. Han har fått et helt annet liv med distribuert sol.

Rideng mener det er dette det dreier seg om. Dette er forskjellen enkeltmennesker vil oppleve hvis vi installerer distribuert solenergi. 

- Vi må også tenke på hva distribuert sol kan frembringe av jobber. Med en gang du har strøm kan du starte en frisørsalong, du får kjølemuligheter som gjør at du kan etablere en butikk med kalde varer, eller en helsestasjon som kan oppbevare livsviktige medisiner, sa Rideng.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 26/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!