– Antallet søknader er faktisk doblet fra 2012. Vi ser en spesielt positiv utvikling i eiendomsbransjen. Vi investerte 730 millioner i yrkesbyggsektoren i 2013, og det er også den sektoren som bidrar sterkest til energiresultatet vårt, sa administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, under overrekkelsen på statsrådens kontor.

2 milliarder på 1350 prosjekter

Enova investerte i 2013 i alt 2 milliarder fordelt på 1350 prosjekter. Prosjektene skal gi et årlig energiresultat på 1,4 TWh, introdusere ny teknologi i markedet og redusere utslippene av klimagasser. Det nye oppdraget innenfor energi- og klimateknologi resulterte i stor interesse, og sju slike prosjekter fikk støtte i 2013. 

Nakstad gleder seg over den høye aktiviteten og de gode prosjektene. Han er også opptatt av de langsiktige endringene Enova bidrar til.

– Skal vi lykkes med oppdraget vårt må vi skape varige endringer i etterspørsel og tilbud etter fornybare energiløsninger. Et godt eksempel er vår støtte til passivhus. Før vi lanserte investeringsstøtten ble det nesten ikke bygd slike hus. I 2013 var 10 prosent av alle nyoppførte yrkesbygg passivhus. Denne endringen viser at energieffektive bygg nå vinner fram i markedet, sier Enova-sjefen.

Mens Enova er fornøyd med resultatet både innen yrkesbygg og fornybar varme, skulle de gjerne sett flere store prosjekter i industrien. 

– Markedene for norsk industri har dels vært krevende og urolige. Det investeres relativt lite i fastlandsindustrien, og det gjenspeiler seg i våre resultater. Et positivt trekk er et rekordhøyt antall mindre prosjekter fra flere bedrifter enn tidligere, utdyper Nakstad. 

For å nå målet om 6 ¼ TWh i perioden 2012-2015, jobber Enova for å øke aktiviteten i markedet. 

Samtidig var det unormalt mange kansellerte prosjekter i fjor. Fall i kraftprisen og uroen i industrimarkedene kan ha bidratt til dette. Det største kansellerte prosjektet i 2013 kom etter at fabrikken til Sødra Cell Tofte AS ble avviklet. 

Nils Kristian Nakstad er optimistisk og har tro på mange gode prosjekter framover. – Vi ser at flere og flere er opptatt av grønn konkurransekraft, eller det grønne gullet som vi liker å kalle det. Samtidig ser vi at det er krevende å dra ny teknologi ut i markedet og at lave kraftpriser gjør energieffektivisering mindre lønnsomt i det korte bildet. Det er bred enighet om at disse tiltakene er svært viktige for å sikre forsyningssikkerheten og redusere klimagassutslippene. Her har Enova en viktig jobb å gjøre, avslutter Nakstad. 

Det er olje- og energiminister Tord Lien enig i. – Denne delen av virkemiddelapparatet har vist seg å fungere. Myndighetene vil følge opp, og vi ser også at de som er nært markedet gjør jobben sin godt, sier Lien.