Dette melder Multiconsult.

I slutten av februar flyttet IT-selskapet Atea inn i Karvesvingen 5, sammen med flere andre teknologiselskaper. Kontorbygget er energieffektivt og har moderne løsninger og design. Det som imidlertid skiller Karvesvingen 5 fra andre bygg, er smartfunksjonene, som er utviklet for bygget.

- Enkelt forklart sammenkobler vi de tekniske systemene og bruker sensorteknologi. De gode opplevelsene skal skape en positiv jobbhverdag som forhåpentligvis fører til større effektivitet og økt tilfredshet, sier Jørgen Christoffer Flaa i Höegh Eiendom, som sammen med AF Gruppen har utviklet bygget, med Multiconsult som smartbyggrådgiver.

Flaa forteller at de ansatte styrer mye av sin kontorhverdag gjennom smarttelefonen og en egen app, blant annet når det gjelder adgang, heisbestilling, lys, møteromsbooking og hvor de skal ha sin arbeidsplass. Samtidig analyserer og bruker bygget innsamlede data for å tilpasse og justere lys, klima og energiforbruk.

Løsningene og datarkitekturen i bygget er så unike at det finnes få tilsvarende prosjekter i Europa.

- Det finnes mange bygg med smarte enkeltsystemer. I dette bygget er imidlertid dataene samlet inn i en dataplattform, og det er få, om noen andre bygg i Europa som kan vise til tilsvarende løsninger, sier Jørgen Christoffer Flaa.

Fremtidsrettede løsninger

-IT-selskapet Atea har vært teknologileverandør i byggeprosjektet, og er samtidig den største leietakeren. - Som et teknologiselskap er vi svært glade for at vi nå  “bor ”i et smartbygg. Bygget er et utstillingsvindu for smartteknologien vi leverer til våre kunder, samtidig som den skaper en bedre arbeidshverdag for våre medarbeidere, sier Michael Jacobs, adm. dir. i Atea Norge. Han understreker at dataplattformen i bygget er helt unik og gjør det mulig å tilby intelligente tjenester til alle brukerne av bygget.

Nyvinnende i eiendomsbransjen

?Nye smartbygg er en stor endring for eiendomsbransjen, og Höegh Eiendom har jobbet langsiktig for å få på plass løsningene som gjør bygget i Karvesvingen til Europas smarteste bygg. - Vi tror at data fra bygget i Karvesvingen 5 vil gi oss utvidet innsikt i hvordan et kontorbygg faktisk utnyttes. Denne innsikten ønsker vi å ta med oss videre for å skape tilpassede og fremtidsrettede kontorlokaler for våre kunder, sier Flaa.

Løsninger som er tilpasset brukerne er avgjørende for at et smartbygg blir vellykket, noe som krever god planlegging og oppfølging i byggeperioden. - - Det er viktig at bygningene våre skaper gode rammer for brukerne og at teknologiske løsninger tilfredsstiller både brukere og eiere, samtidig som de fungerer i praksis i et livsløpsperspektiv. Smartbygget Karvesvingen 5 viser hva som faktisk er mulig å få til på en god og brukervennlig måte. Som rådgivere for byggeprosjekter vil vi selvfølgelig ta med denne kunnskapen i utviklingen av nye og fremtidsrettede bygg, sier konsernsjef Grethe Bergly i rådgivningselskapet Multiconsult, som har vært smart- byggrådgiver i prosjektet.