- Sammenlignet med samme tid i fjor er det betraktelig flere søknader om investeringsstøtte til eksisterende bygg. Endringene vi gjorde i fjor, for å gjøre søknadsprosessen enklere og mer forutsigbar, er nok en del av forklaringen. Nå har vi tatt ytterligere grep, sier markedssjef for yrkesbygg i Enova, Christian Hemmingsen i en melding fra Enova.

Forutsigbart

I det nye søknadssenteret kan alle som velger tiltak fra Enovas tiltaksliste raskt få svar på om de kan regne med å få støtte. De får også en veldig god indikasjon på hvor høy støtten blir.

- Vi vet at det er viktig med forutsigbarhet for byggeierne. Gjennom den nye løsningen gir vi de mer trygghet i budsjettprosessene sine, sier Hemmingsen.

Lavere krav

En annen endring Enova har gjort, er å senke minimumskravet til energireduksjon. Kravet for å få investeringsstøtte var tidligere 15 prosent. Nå er minimumskravet senket til 10 prosent.

- Vi ser at mange reduserer energibruken med så mye som 30 prosent. Men alle bygg er forskjellige, og vi ser at det for enkelte er krevende å oppnå dette, sier Hemmingsen.

Enova vil ha flest mulig med på laget, og mener de nå har lagt bedre til rette for det.

- Alle monner drar når vi sammen skal ta ut mer av det store energieffektiviseringspotensialet i den eksisterende bygningsmassen, sier Hemmingsen.

Trend

Selv om Hemmingsen mener at en bedre søkeprosess er én forklaring på at stadig flere søker Enova om investeringsstøtte, tror han ikke at dette er hele svaret.

- Hovedårsaken til det som skjer nå er at flere og flere blir klar over at det å ha energismarte bygg blir viktig for konkurranseevnen. Flere energioppgraderer i et mer kvalitetsbevisst og krevende leiemarked. Vi ser mange eksempel på rehabiliteringsprosjekter med høye ambisjoner på energisiden.  Teknologi som tidligere er prøvd i nybyggprosjekter blir også tatt i bruk i oppgraderingen av eksisterende bygg.

Satser videre

Enova investerte 734 millioner fordelt på nesten 600 prosjekter i yrkesbyggsektoren i 2013.

-  Målet er minst like mange gode byggprosjekter i 2014. Det aller meste ønsker vi å bruke på energioppgradering av eksisterende bygg. Dette er et av våre største satsingsområder, understreker Hemmingsen.