Energiforbruket i nye bygg er dramatisk redusert. - Vi har blitt veldig flinke til å bygge bedre og bruke mindre energi. Forbruket var tidligere 160 til 170 kWh per m2 til varmtvann og varme, mens vi nå er nede i 30 til 40 kWh per m2, sa teknisk direktør Tor Olsen i AF Gruppen på Varmepumpekonferansen i mars.

- Effektbehovet har ikke gått like mye ned. Vi har fortsatt et forholdsvis høyt effektbehov, som gjør at det å satse på elektrisk oppvarming kan bli dyrt, sier han.  

Men den største bekymringen til Olsen er at prisen på varmeanleggene stiger selv om det brukes mye mindre energi. 

- Det er for dyrt å bygge tradisjonelle varmeanlegg i dag i forhold til den energibruken vi har. Derfor har vi sett på alternative løsninger i leilighetsbygget i Bjørvika, sier Olsen.

- Det er tre trinn vi har sett spesielt på, det ene er å redusere omfanget av varmeanlegget, det andre er å se på enklere løsninger for varmeanlegget og det tredje er å få en effektiv produksjon på byggeplassen, sa Tor Olsen.

- Det er for dyrt å bygge tradisjonelle varmeanlegg i dag i forhold til den energibruken vi har, sier teknisk direktør Tor Olsen i AF Gruppen. Her avbildet på Varmepumpekonferansen i mars.  Foto: Tekniske Nyheter

Et grep som er gjort, er å bruke tappevannsledningen som varmetilførsel til leilighetene. 

- Vi bygger ikke et komplett varmeanlegg, vi tilfører kun tappevann, sier Olsen.

I hver leilighet plasseres det et prefabrikkert skap som inneholder en varmeveksler, en liten pumpe og en ekspansjonstank. 

- Varmeveksleren fordeler varme til bad og til viftekonvektoren. I praksis betyr dette at vi har et lukket varmeanlegg i hver leilighet, sier Olsen.

Kun vannbåren varme på badet

For å redusere omfanget av varmeanlegget, har AF Gruppen i prosjektet i Bjørvika gått bort fra å varme hele leiligheten med gulvarme. De ser på en løsning der de kun har vannbåren varme på badet. 

- Dette er en god løsning, investeringskostnaden for vannbåren varme på bad er akkurat den samme som for elektrisk varme, sier Olsen. - Det er ikke et argument at det er dyrere med vannbåren varme.

AF Gruppen mener også at det ikke er behov for å varme opp soverom lengre. I prosjektet i Bjørvika dropper de all varme i soverom. 

- Der bruker man forsvinnende lite energi, sier Olsen.

Viftekonvektor istedenfor radiator

De går også bort fra løsningen med tradisjonelle radiatorer under vinduer. - Her er det snakk om utsiktsleiligheter med store glassflater. Da ønsker man ikke å ha radiatorer under vinduene, sier Olsen.

- I prosjektet i Bjørvika har vi valgt en sentral varmekilde, en viftekonvektor. Grunnen til at vi ønsker å bruke en konvektor, er at med en vifte så får vi bedre luftsirkulasjon, sier Olsen.

Kjøling blir mer og mer aktuelt

Med viftekonvektor installert i leilighetene er det også muligheter for å levere kjøling.

- Vi ser at kjøling er i ferd med å bli et behov, fordi leilighetene rett og slett blir for varme. Det er store vindusflater, solinnstråling og begrensede muligheter for lufting som gjør at det i flere leiligheter er anbefalt å bruke kjøling, sier Olsen.

I første byggetrinn i Bjørvika brukte AF Gruppen ikke kjøling, men i neste byggetrinn som ligger ved kaikanten, har utbygger bestemt at alle leilighetseierne får kjøling med på kjøpet. Et annet problem som dukket opp i Bjørvika, var at kaldtvannet ikke er kaldt.

-  Man bruker veldig mye vann fordi man tapper og tapper og tapper. Og det blir aldri kaldt vann i springen. Der har vi sett på en løsning der vi kjøler kaldtvannet og bruker det som energikilde til en varmepumpe, sier Olsen. 
 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 15/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!