Prosjektet betyr at fossile brensler i produksjonen byttes ut med biomasse. Dette vil senke fabrikkens CO2-utslipp med mer enn 50 prosent i året. Samtidig kan man på sikt utnytte overskuddsvarmen til fjernvarme, melder Leca.

Prosjektet er delvis offentlig finansiert med 49,5 millioner danske kroner, mens eieren Saint-Gobain investerer det resterende av de i alt 110 millionene som prosjektet vil koste. Hos Leca gleder man seg rimeligvis over at investeringen er på plass.

- Dette betyr svært mye for Leca. Både fordi prosjektet vil sikre konkurransedyktig produksjon i Hinge i mange år fremover, og fordi det kommer til å ha en merkbar, positiv effekt i forhold til miljøpåvirkningen, sier Torben Dyrberg, adm. direktør for Leca International.

Gunstig for norske kunder

Dette er den største enkeltinvesteringen noensinne i Leca-konsernet, og den vil også ha betydning for Leca i Norge som vil kunne levere den CO2-gunstige Lecaen fra Hinge-fabrikken.

Nettopp bærekraft er et nøkkelområde for Saint-Gobain og Leca, og det lokale prosjektet fra Hinge ble også godt mottatt av Saint-Gobain-konsernet, da prosjektet bidrar til Saint-Gobains overordnede mål om å redusere CO2 - utslippene med 20 prosent innen 2025.

- Det at vi halverer vårt CO2-utslipp betyr mye. Dessuten er det gledelig at vi kan bruke en type biobrensel som normalt ender på deponi, fordi det er så få som kan bruke det. Dermed bidrar vi både til et bedre CO2-avtrykk og til sirkulær økonomi, sier Jesper Schmidt, prosjektsjef i Leca Danmark.