Eijsink får prisen for sin innsats som har vært avgjørende for utviklingen av bioenergi i Norge. Den har hatt betydning for bioenergifeltet som helhet, og for en helhetlig tilnærming til spørsmålet om hvordan biomassen best kan utnyttes.

Juryen sier i sin begrunnelse at årets vinner scorer høyt på alle de tre kriteriene for Bioenergy Innovation Award; innovasjonen må bidra til nytenkning i bransjen, den må være forskningsbasert og den må ha et kommersielt potensial.

Juryen sier videre at Eijsink over flere år har bygget opp et vitenskapelig fagmiljø med internasjonalt renommé innen enzymteknologi og biogassprosesser. Vinneren er god på koblingen mellom grunnforskning og næringsliv, har stort gjennomslag i næringslivet og bidrar til å skape langsiktige muligheter for dem. Han jobber målrettet med å utvikle biogassløsninger som er av direkte betydning for bedriftene.

Biogassforskningen har vært konsentrert om utviklingen av robuste, raske og direkte implementerbare biogassprosesser, hovedsakelig i nært i samarbeid med Cambi, Tine, Seaweed, Energy Solutions og partnere på Ås campus. I tillegg har han tett samarbeid med Borregård innen enzymteknologi og med utviklingen av en ny prosess, samt at han samarbeider med verdens største enzymprodusent.

Vinneren viser nytenkning og dristighet innen enzymteknologien. På bakgrunn av grunnleggende enzymologisk kunnskap, utvikler han sine helhetlige tilnærminger til biomasseproblematikken for å kunne beskrive, vurdere og analysere mulige forbedringer og standardiseringer av biogassprosesser. For bare et års tid siden tok han i bruk “ultra high throughput”  sekvenseringsmetoder for å få bedre analyser av mikrobiologien bak biogassprosessen. En prosess som inntil da var en  “black box”, sier juryen i sin begrunnelse.

Bioenergy Innovation Award er en norsk innovasjonspris som skal stimulere og belønne kunnskapsbasert innovasjon og/eller entreprenørskap innen stasjonær bioenergi. Prisen er ment å bidra til identifisering av prosjekter med et kommersielt potensial.

Prisen består av et diplom og et silketrykk av Håkon Gullvåg.

Prisen ble introdusert i 2011 av Senter for miljøvennlig energiforskning CenBio (Bioenergy Innovation Centre) og deles ut årlig under CenBio Days. Tidligere vinnere har vært forsker Edvard Karlsvik fra SINTEF Energi, Cambi AS, Solør Bioenergi og Mjøsen Skog.