Det er Hordaland Bioenergi som har bygd anleggene som blant annet skal forsyne Vossestrand Omsorgstun og Myrkdalen hotell med varme fra skogsflis, melder Voss kommune.

Hotellet i Myrkdalen får varme og varmt vann fra flisfyringsanlegget til Hordaland Bioenergi, som ligger i nærheten av hotellet. Også Myrkdalstova og de planlagte byggene Bygarden 1 og 2 skal få varme fra flisfyren.

- Dette er med på å rendyrke miljøprofilen til Myrkdalen Fjelllandsby. Vi bruker nesten ikke kjemikalier og nesten ikke strøm, sier eiendomsdirektør Nils Akselberg til avisa-hordaland.no.

Fra før har fjelllandsbyen et svært moderne kloakkrenseanlegg, og nå varmer flis fra hogstavfall opp hotellet på 7 500 kvadratmeter og Myrkdalsstova på 1200 kvadratmeter.

Store investeringer

Så langt har Hordaland Bioenergi to sentraler i drift, en på Framnes og en i Myrkdalen. Sentralen på Framnes er bygd opp igjen der sentralen til Voss Bioenergi ble bygd. Her er det investert seks millioner kroner. Sentralen i Myrkdalen er helt ny, og koster cirka ti millioner kroner, i følge avisa-hordaland.no.

- Dette er kjekt, og starten på noe nytt. Vi har håp om flere anlegg i årene som kommer, blant annet skal det bygges videregående skoler på Voss. Vi har også vurderinger på Voss sentrum og større installasjoner der, sier styreleder i Hordaland bioenergi, Rune Nesheim til avisa-hordaland.no.

- Begge anleggene har en installert effekt på 500 kW og har olje som backup/spisslast. Anlegget i Myrkdalen skal innen 2017 levere 1,8 GWh, mens anlegget på Framnes er planlagt for å levere cirka 0,9 GWh når området er ferdig utbygd, sier daglig leder Katharina Månum hos Hordaland Bioenergi AS til Tekniske Nyheter.

Hordaland Bioenergi er eid av Voss Energi og Indre Hordaland Miljøverk.