Det viser en pressemelding fra det svenske næringsdepartementet, melder fjernvarme.no.

Ifølge EUs fornybardirektiv skal hvert medlemsland annet hvert år sende inn en rapport til EU-kommisjonen om hvordan utbyggingen og bruken av fornybare energikilder utvikler seg. Hensikten er å følge opp hvordan utviklingen mot EUs 2020-mål ser ut i de ulike medlemslandene.

I følge en foreløpig rapport er andelen fornybar energi i Sverige i 2012 på 51 prosent. I følge EUs fornybardirektiv skal andelen fornybar energi være 49 prosent i alle medlemslandene i 2020. Sverige har satt målet til 50 prosent fornybart til 2020, men det målet er allerede oppnådd og passert.

Varmesektoren bidrar mest til den høye andelen fornybar energi i Sverige, og biomasse står for den aller største posten, fulgt av varmepumper. Elsektoren gir det nest største bidraget til Sveriges andel fornybar energi med vannkraften på førsteplass, fulgt av biobasert elproduksjon og vindkraft. I rapporten framgår det også at andelen fornybar energi i transportsektoren i 2012 utgjorde 12,6 prosent, noe som er mer enn EU-målet om 10 prosent innen 2020.

- Vi er kjempestolte over at Sverige har kunnet oppnå fornybarmålet, og at varmesektoren er den viktigste årsaken, sier Ulrika Jardfelt, adm. direktør i Svensk Fjärrvärme. Mest stolte er vi likevel over at vår sektor er enda bedre for miljøet enn det som vises i disse tabellene, da den biomassen vi benytter innen fjernvarme ikke bare er fornybar, men også gjenvunnet. Det vil si at det er rester fra skogen som ellers ville gått til spille.