Dette melder Forskningsrådet. Spenstige vyer for bioenergi både internasjonalt og nasjonalt ble presentert under seminaret på Kongsgården på Bygdøy 30. august. De viktigste norske forskningsmiljøene innen bioenergi presenterte seg, og aktører fra næringslivet fortalte hvilke behov de mener bioenergiforskningen bør dekke i årene som kommer.

FNs klimapanel IPCC er akkurat nå i ferd med å publisere en rapport om fornybar energi hvor potensialet for bioenergi utgjør et av kapitlene. Professor André Faaij fra universitetet i Utrecht har vært med i arbeidsgruppen som har skrevet kapittelet, og han presenterte ferske fakta fra rapporten.

Hovedkonklusjon er at bioenergi realistisk kan levere 100-300 exajoule energi i 2050, mens det tekniske potensialet er enda høyere. Verdens energiforbruk er i dag 500 exjoule per år. Anslaget hviler imidlertid på en del viktige forutsetninger knyttet til marked og politiske beslutninger. Videre skal energiproduksjonen være bærekraftig og ikke svekke verdens matvareproduksjon. Det skal oppnås blant annet ved å utnytte biomasse som i dag ikke brukes til noe formål, for eksempel skogsavfall, og ved å dyrke opp store områder med myrlendt og saltholdig jord.

- Hovedbudskapet fra hundrevis av studier er at bioenergi kan produseres til en pris som konkurrerer med fossil energi, selv uten karbonavgifter, sa Faaij ifølge forskningsradet.no.

Les hele saken på Forskningsrådets websider.