I en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for Enova blant ledere i privat og offentlig sektor, sier 78 prosent at energieffektivitet i bygg de leier er viktig.

Nesten halvparten oppgir lavere driftskostnader som hovedårsaken. 41 prosent viser til omdømme, samfunnsansvar og miljøbevissthet.

- Energismarte bygg bruker vesentlig mindre energi, og er derfor billigere å drifte. Det kommer selvsagt leietakerne til gode. I tillegg er slike næringsbygg attraktive fordi de fremstår som moderne og gir god komfort for de som jobber der, sier Christian Hemmingsen, markedssjef yrkesbygg i Enova, i en pressemelding.

40 prosent energiutgifter

Normalt er 40 prosent av felleskostnadene i et kontorbygg energiutgifter. Det er imidlertid fullt mulig å redusere denne andelen betraktelig. Aspelin Ramm er en av eiendomsaktørene som satser stort på energieffektivitet og bruk av fornybare energikilder i sine næringsbygg. Selskapet har blant annet bygget Bellonas kontorer på Vulkan. I det nylig rehabiliterte kontor- og lagerbygget i Sven Oftedals vei 10 i Oslo, har Aspelin Ramm redusert energibruken med hele 85 prosent.

- Stilt overfor to bygg med ellers like utgangspunkt, velger leietakere det som vil gi den laveste totale bokostnaden. Der har våre energieffektive bygg et spesielt konkurransefortrinn. I tillegg er noen, spesielt blant de større selskapene, opptatt av å ha en tydelig miljøprofil, sier Isak Oksvold, direktør for miljø- og samfunnsansvar i Aspelin Ramm.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 30/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!