- Det er virkelig morsomt at de fornybarsatsingene vi gjør i Umeå får oppmerksomhet i hele verden, sier Göran Ernstson, administrerende direktør ved Umeå Energi i en pressemelding.

Da et helt kvartal i bydel-en Ålidhem brant ned 1. juledag i 2008, bestemte det kommunale selskapet AB Bostaden seg for å satse på energismarte hus, når de skulle bygge nytt. Prosjektet ble Norrlands største lavenergibygg, og samtidig ble de omkringliggende boligene rustet opp.

 I det nybygde området ble vaskemaskinene koblet opp mot fjernvarmesystemet, for å minske energibruken, og solceller ble montert på taket.

Umeå Energi har vært med i prosjektet fra starten av og arbeider blant annet med å installere solceller på tak og balkonger. Installasjonen på 2 600 m² solceller, som kan produsere inntil 300 000 kWh per år, er et av Sveriges største solcelleanlegg.

Energy Globe Award, anses å være en av de mest prestisjetunge utmerkelsene innenfor miljø og fornybar energi. Prisen har blitt delt ut siden 1999 og løfter frem gode eksempler innenfor energieffektivisering og fornybar energi. Seks bidrag kom inn i Sverige, og juryen bestemte at Hållbara Ålidhem skulle motta den svenske nasjonale prisen.

-Hele prosjektet er lærerikt og spennende. Vi håper og kunne spre våre kunnskaper og erfaringer, sier Göran Ernstson.