- Med en elsertifikatpris på 15 øre/kWh vil vindkraftanleggene motta 7,7 milliarder i subsidier gjennom elsertifikatsystemet. I tillegg vil kraftlinjen fra Surnadal til Namsos, som blir bygd på grunn av vindkraftutbyggingen, koste 5 milliarder.

Mads Løkeland i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag. Foto: Privat

Dette sier Mads Løkeland i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag til EnergiRapporten. 

- I steden kunne en gitt bare 3,4 milliarder som stønad til energieffektivisering gjennom Enova og fått frigjort like mye energi som vindkraftanleggene skal produsere, men uten naturinngrep, sier han.

Vindkraftanleggene på 1 000 MW skal produsere 3,4 TWh strøm per år, og vil få ekstra betalt ut over strømprisen, i form av elsertifikater. Prisen på sertifikatene er usikker, men kan bli om lag 0,15 kroner per/kWh, og kraftselskapene vil få betalt i 15 år. For 3,4 TWh strøm i årsproduksjon vil de i løpet av 15 år få cirka 7,7 milliarder i offentlig støtte til vindkraftanleggene, betalt av strømkundene gjennom påslag på strømprisen. Kostnaden på over 5 milliarder for kraftlinjen mellom Namsos og Surnadal blir også betalt av strømkundene over nettleien.

Enova gir støtte til energieffektivisering, og som et gjennomsnitt for ordinære energiprosjekter ga Enova i 2013 og 2014 cirka 1 krone i støtte per årlig spart kWh. 

- For å oppnå 3,4 TWh årlig spart/frigjort energi, tilsvarende den nye produksjonen fra vindkraftanleggene, kunne vi dermed ha nøyd oss med å bruke 3,4 milliarder i støtte gjennom Enova, istedenfor de 13 milliardene til vindkraftanleggene, og hatt mye penger til overs, sier Løkeland. 

- For eksempel til satsing på å utvikle havvindkraft som vil ha langt mindre miljøproblemer enn landbasert vindkraft om de blir plassert riktig, sier han.

- Så det må være lov til å spørre om disse pengene ikke kunne ha vært brukt bedre, sier Mads Løkeland.