Dette melder Jøtul.

Vedfyring har en lang historie og en dypt forankret kulturell betydning i Norge. Det er ikke bare en pålitelig og varmende løsning, men også en fornybar og økonomisk måte å varme opp hjemmet vårt på. Gjennom Vedfyringens Dag ønsker Jøtul å øke bevisstheten om de positive aspektene ved vedfyring og oppfordre folk til å omfavne denne praksisen.

Vedfyring er en viktig energikilde

- Vedfyring er en veldig viktig oppvarmingskilde i norske hjem i dag, sier Rene Christensen, Initiativtaker av Vedfyringens Dag og Konserndirektør Salg og Markedsføring hos Jøtul.

- Faktisk så står oppvarming fra vedfyring for 6 TWh av 123 TWh. Dette utgjør mye, og er avgjørende når det er kaldt. Dersom vedfyringen ikke var en del av energibilde, så ville overføringslinjene blant annet til Bergen kollapse. Dette gjelder spesielt på kalde dager der vedfyring avlaster strømtoppene. Det finnes fortsatt over 800.000 gamle ovner der ute, og dersom de ble byttet med nye rentbrennende vedovner med høyere virkningsgrad, ville man kunne produsere opp til 15 TWh energi i norske husholdninger, sier han.

Feiring av Vedfyringens Dag

Et annet budskap som er viktig å løfte frem denne dagen, er det nordmenn kan spare på å bruke ved. Mange har tilgang på gratis ved og flere kommuner i Norge gror igjen. Samtidig får man kosen og varmen som er forbundet med vedfyring. Den får man ikke med andre oppvarmingsmetoder, ifølge Jøtul.

Foto: Jøtul

Vedfyringens Dag vil omfatte ulike arrangementer og aktiviteter som fremhever de mange fordelene ved vedfyring. Jøtul vil markere denne dagen ved å tilby informasjon rundt riktig vedfyring og fordelene rundt det å ha et ildsted i huset.

Folk hjemme oppfordres til å delta i Vedfyringens Dag ved å fyre i sitt ildsted under båltimen mellom kl. 20.00 og 21.00. De oppfordres også til å dele bilder av deres vedfyring på sosiale medier med emneknaggen #VedfyringensDag for å spre bevissthet om ildstedet som pålitelig, økonomisk og koselig oppvarming.

– La oss sammen feire vedfyringens tradisjon og løfte budskapet om dette som en viktig og økonomisk oppvarmingskilde, sier Rene Christensen.