Det er et kjempepotensial for energieffektivisering, som på en og samme tid gir mindre avhengighet av fossile brensler, hurtigere grønn omstilling og nasjonal sikkerhet, til den laveste kostnaden, skriver Dansk Fjernvarme.

Når EU-landenes politiske ledere de kommende dager møtes til toppmøte om energiunionen, så bør det emnet som prioriteres øverst være energieffektivisering.

- Ved å bruke energien mer effektivt er det dels behov for mindre brensler, dels mindre behov for import og samtidig en stor grønn gevinst, sier Dansk Fjernvarmes internasjonale sjef Birger Laurersen.

På europeisk plan er det forsyningssikkerheten som står høyest på dagsorden, i lyset av avhengigheten til Russland og konflikten i Ukraina. Den nye kommisjonen har derfor lagt seg i selen på energiområdet.

I EU-området er det en fjernvarmeutbredelse på bare 12 prosent. En utbygging av fjernvarmenettene er en forutsetning for en mer effektiv energiutnyttelse, og ifølge klima- og energikommisær Miquel Arias Canete er energieffektivisering den viktigste dimensjonen. For ham spiller varme og kjøling en nøkkelrolle, som alt for lenge har vært oversett i den europeiske energipolitikken.

- Jeg vil endre denne historiske mangelen på oppmerksomhet som er grunnen til at jeg har fastholdt en EU-strategi for varme og kjøling som en del av Energiunionen, sa han da Kommisjonen nylig holdt sin første konferanse noensinne om oppvarming og kjøling.

Energiunionen er kommisjonens svar på en “motstandsdyktig energiunion med en ambisiøs klimapolitikk” , hvor målet er å gi private forbrukere og virksomheter sikker og konkurransedyktig energi til overkommelige priser.

Og sett i det lyset er det en mer effektiv utnyttelse av allerede eksisterende energikilder den hurtigste, mest effektive og smarteste veien å gå, sier Birger Laursen.

Det Internasjonale Energiagentur har nylig gjort det klart at det på EU-plan årlig sløses 14 EJ (exajoule) nyttbar energi. De 14 EJ tilsvarer nøyaktig oppvarmingsbehovet i alle EU-landene til sammen. Energisløseriet tilsvarer 1 000 Euro per EU-borger årlig, skriver Dansk Fjernvarme.

Energien sløses i dag på grunn av ineffektive energisystemer uten sammenheng mellom eksempelvis elektrisitet og varme. Dermed utnyttes ikke kraftvarmens muligheter, og store mengder spillvarme fra kraftverk kjøles bort i elver og hav isteden for å bli varme i radiatorer. Til gjengjeld varmes husene opp med gass, som for en stor del importeres fra Russland via Ukrania.

- 46 prosent av energibehovet er til oppvarming. Til oppvarming er det vesentlig smartere og mer effektivt å utnytte overskuddsenergi fra spesielt industri- og elproduksjon, enn det er å bygge nye el- og gassledninger mellom landene. Nye ledninger vil ikke gjøre energiforbruket verken mindre eller mer effektivt, sier Birger Laursen ifølge Dansk Fjernvarme.