Dette melder Norsk Varme.  

Nå mener direktoratet at pipe i nye hus er dyrt og at ettermontering er rimelig. I tillegg begrunner de fjerning av pipekravet med faren for kuldebro og manglende tetthet. Norsk Varme har regnet ut at fastmontert pipe samtidig med bygging av nytt hus koster rundt 25.000 kroner mens ettermontering koster mer enn det dobbelte. Materialene koster det samme, men arbeidet som skal gjøres for å ettermontere pipe er både vanskelig og kronglete. Mange kalde loft har dårlig adkomst og gjennomhulling av tak eller vegg vil påvirke hele bygningskroppen. Norsk Varme er i tvil om mange håndverkere vil gå god for tettheten etter at huset er gjennomhullet for å få på plass en pipe. I tillegg til selve pipemonteringen trengs flere typer håndverkere for å mure, male og snekre.

 

Brede Børud, styreleder i Norsk Varme. Foto: Norsk Varme

- Hvis det i det hele tatt er mulig å få noen til å gjøre jobben blir det knalldyrt, spår Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Han synes det er utrolig at myndighetene foreslår å fjerne pipekravet i en tid der strømmen er dyrere enn noensinne og alle peker på klimanøytrale alternativ til europeisk kullkraft.

- Vedfyring er vanlige folks mulighet til å bruke klimanøytral energi. Folk flest har ikke råd til solcellepanel eller ekstravagante varmepumper. For 15.000 kroner får man en fin, rentbrennende ovn ferdig montert. Uten pipe bruker folk mer strøm, og det kan vel ikke være meningen, spør Børud retorisk.