- Det mange ikke vet er at solceller produserer mer strøm jo kaldere de er, slik at litt av ulempen vi i Norge har ved at vi ligger langt vekk fra ekvator, kompenseres ved at vi har det kaldt, sier avdelingsleder Einar Wilhelmsen i miljøstiftelsen Zero til NRK.

Kaldt vær og vind er en fordel for solceller. Dermed får vi i Norge mer ut av solcellene enn i varmere land. I Norge er det også mye klart vær, og lite damp og dis i luften. Også dette gjør at vi i Norge får utnyttet solceller bedre.

 Wilhelmsen gir et eksempel til NRK. I Sverige, på høyde med Oslo,  ligger et solcelleanlegg med et identisk anlegg i Milano i Italia. De to anleggene produserer akkurat like mye.

- Det er fordi det nordiske været kompenserer for at Norden ligger lenger nord og er lenger vekk fra sola enn Milano, sier Wilhelmsen.

Zero er opptatt av solceller fordi det er en måte å produsere strøm på uten å gjøre nye, store miljøinngrep, sier Wilhelmsen.

- Hvis man for eksempel setter solceller på hustaket, trenger man heller ikke å bygge nye kraftledninger. I andre tilfeller kan man bruke gamle søppelfyllinger, slik at man ikke trenger å gjøre store inngrep. Det kan også ligge nær folk, for det er ikke noe støy fra disse anleggene, sier Wilhelmsen.