- Vi kan spare nesten 46 prosent, sier FDV-konsulent og prosjektleder Christian Gutierrez i Hobøl kommune til Tekniske Nyheter. - Dette er et av de mest lovende EPC-prosjektene i landet.

Kommunen bruker i dag 4,7 GWh i året. Ved nesten en halvering i energiforbruket, vil kommunen spare minst 2 millioner kroner i året, når de regner en totalkostnad på 1 kroner per kWh.

- I utgangspunktet ville jeg ha vært veldig fornøyd, hvis vi hadde nådd 20 prosent i besparelse. Når vi i byggene våre klarer nesten å halvere energiforbruket, så er det helt fantastisk, sier Gutierrez. – Investeringen på cirka 15 millioner kroner vil ha en nedbetalingsperiode på i underkant av ni år. Det er meget lønnsomt. Vi har tatt med de byggene i kommunen hvor det er mest å hente.

Hobøl kommune har et bygningsareal på cirka 17 000 m2. De eldste byggene i Hobøl kommune er fra 1950-tallet, mens det nyeste ble bygget i 2010.- Hobøl er en langstrakt kommune, derfor ligger byggene langt fra hverandre. Det gjør dem ekstra kostbare å drifte. Det finnes kommuner som kan opprette ett varmeanlegg og forsyne alle byggene sine, men det kan ikke vi, sier Gutierrez.

De tiltakene som gir mest besparelser i Hobøl, er tiltak innen ventilasjon og varme. - Vi går over fra panelovner til luft/luft-varmepumper på enkelte skoler, og vi skal montere ventilasjonsaggregater som er mer effektive, sier Gutierrez.

På Hobøl bo- og behandlingssenter installeres en væske/vann-varmepumpe. - Her skal det bores energibrønner med en dybde på 240 meter, sier Gutierrez. - Tilsammen skal det installeres åtte varmepumper.

Alt av belysning i undervisningsarealene er byttet ut med LED-lys. - Der vil vi bruke en fjerdedel av tidligere forbruk, sier Gutierrez.

De gamle oljeanleggene skal konverteres til biofyringsolje som skal brukes som backup og spisslast. - I januar 2020 skal vi ha faset ut alt av fossilt brensel, og blitt hundre prosent fossilfrie, sier Gutierrez.

SD-anlegg i ni av ti bygg

Ni av de ti bygningene som er med i prosjektet, skal få installert SD-anlegg. - Men ambisjonene er større. I tillegg til dette skal vi ha et toppsystem, slik at den som overvåker anleggene kan sitte hjemme eller i syden og titte på ipaden og sjekke feilmeldinger, sier Gutierrez. Det er stor sannsynlighet for at én person på vakt skal kunne fjernovervåke alle bygningene.

Hobøl kommune har dårlig økonomi og har vært i ROBEK-registrene de siste tolv årene. - Selv om man er i en kommune med dårlig råd, så går det an å tenke fornuftig, miljørettet og energimessig. Det er mulig å bruke hodet selv om man har lite penger, sier Gutierrez, som er meget fornøyd med det EPC-prosjektet som kommunen er i ferd med å gjennomføre.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 33/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!