I Mekka er temperaturene ofte rundt 40 varmegrader. De mange pilgrimsreisende sliter på byen. De bruker mye energi, når hoteller, restauranter og private leiligheter skal kjøles ned med eldreven kjøling. Dette setter energiforbruket under press, melder Dansk Fjernvarme.

Rambøll har regnet ut at det er best effektivitet i et sentralt anlegg. - Prosjektet  er en stor teknisk utfordring med virkelig store rør, fordi det er et stort område og en helt ny bydel, som skal bygges opp. Her er der både er rør i jorden og en metro å ta hensyn til, sier Jens Ole Hansen, Global Market Director i Rambøll.

- Men vi er kommet frem til at vi får størst energieffektivitet med et sentralt anlegg. For det første bruker det færre ressurser enn når hver mann skal stå for sitt eget kjøleanlegg. Og så er en av de helt store fordelene at fjernkjøling, som fjernvarme, kan bruke forskjellige energikilder, sier han.

Det området som skal fjernkjøles, er på 6,3 millioner m2 og strekker seg fra Mekkas utkant til Den hellige moské. I alt 3 600 bygninger er revet ned for å gi plass til en helt ny bydel som skal inneholde to veier, en metrolinje, en stor moské og over 200 bygninger til mer enn 100 000 mennesker.

- Da vi startet med dette prosjektet var det kun få fjernkjølingsprosjekter i Saudi-Arabia, og det var ingen regulering på plass. Men nå har man fått øynene opp for fjernkjøling, og saudierne er meget oppmerksomme på at oljen er en begrenset ressurs. Nå er det blitt sånn at lovgivningen faktisk pålegger bygninger av en hvis størrelse å planlegge for fjernkjøling, sier Hansen.