Solcellepaneler er koblet til en batteripakke på 42 kW som lagrer overskuddsstrøm. - Hensikten med batteripakken er å øke egenforbruket over dagen, ikke å lagre over flere dager. For eksempel når det er delvis skyet, solen kommer og går på dagen, eller når man ønsker å forbruke litt utover ettermiddag/kveld, sier Thor Christan Tuv i Fusen AS som har levert solcelleanlegget, til EnergiRapporten. 

Til sammen er det montert 593 m2 med solcellepaneler, og anlegget er estimert til å produsere cirka 70 000 kWh/år.

Batteripakken. Foto: FUSEN

Det var i februar Kiwi Fjeldset i Elverum ble åpnet. Materialvalg og ny energiteknologi bidrar til at klimagassutslippet kuttes med 50 prosent, melder Kiwi. - I Kiwi liker vi å utfordre eksisterende tankemønstre. Med Kiwi Fjeldset skal vi halvere både energiforbruket og klimagassutslippet sammenlignet med en butikk av tilsvarende størrelse. Samtidig skal butikkens totale fornybare produksjon av strøm være 245 000 kWh per år. Energieffektiviseringen er på grensen av hva som er mulig i dag, forteller Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy

Elverumsbutikken er på hele1 300 kvadratmeter og har installert alt av det nyeste innen miljøteknologi. Butikken utnytter varmeoverskuddet fra kjøle- og fryseinstallasjoner, har solcellepaneler og LED-belysning som tilpasser seg dagslyset. Overskuddsenergi går blant annet til tre ladestasjoner for el-biler og el-sykler utenfor butikken.

Kiwi Fjeldset i Elverum. Foto: FUSEN

Butikken er bygget med miljøvennlige og kortreiste trematerialer, og er et bevis på at miljøvennlighet og arkitektur kan gå hånd i hånd. Trematerialet gir dessuten et godt innemiljø og reduserer behovet for ventilasjon. - Vi er glade for å få og gi i både pose og sekk. Ekstra hyggelig er det å åpne trebutikken i trebyen Elverum, sier Bjørkøy.

Merinvestering på 7,5 millioner kroner

Ekstrakostnaden for å utstyre Kiwi Fjeldset med energismarte og miljøvennlige løsninger havnet på 7,5 millioner kroner. Av dette dekker Enova 1,9 millioner.- Dagligvarebutikker er de byggene som bruker desidert mest energi per kvadratmeter. Derfor er det ekstra gledelig at Kiwi viser vei med slike initiativ. Kiwi Fjeldset er blitt en nyskapende butikk som kombinerer en rekke gode energiløsninger, og det er vi glade for å kunne bidra til, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.