- Vi investerte 200 000 kroner for å bygge om ventilasjonsanlegget. Investeringen var inntjent etter 2,5 år, sier enhetsleder på bygg og eiendom Odd Steindal i Lillesand kommune til EnergiRapporten.

- Kinobygget var det første stedet vi gjorde dette. Det reguleres rett og slett etter bruken. Det er unødvendig å ventilere for 150 mennesker hvis det bare er 10 stykker på kino, sier Steindal. - I større rom gir CO2-styring av ventilasjonen en veldig god energibesparelse.

I tillegg til i kinobygget har kommunen også CO2-regulering av ventilasjonsanleggene i alle ballhaller, bystyresalen og andre større rom med varierende bruk.

Det er ti år siden Lillesand kommune startet med energieffektivisering. – Vi begynte først med SD-anlegg, slik at vi fikk inn skikkelig styring av lys, varme og ventilasjon, sier Steindal.

- Nå driver vi og bygger om ventilasjonsanlegg. Der det er platevekslere, går vi over til roterende vekslere for å beholde mest mulig av varmen og oppnå minst mulig energitap, sier han.

I varmtvanns- og oppvarmingsanlegg bygger Lillesand kommune nå om til energiproduksjon med luft/væske-varmepumper.

Har spart 2,7 millioner kroner i året

- Det er vanskelig å sammenligne det totale energibruket fra vi startet med energieffektivisering, på grunn av at vi har bygd en helt ny ungdomsskole pluss en del utbygging ellers, sier Steindal. -Men når vi ser på energiforbruket per kvadratmeter, så har vi redusert det med cirka 35 prosent. 

- Hvis vi hadde brukt like mye strøm som for ti år siden per kvadratmeter, så hadde det kostet oss 2,7 millioner mer i året, sier Steindal.

Sparer også mye nettleie

Lillesand sparer ikke bare penger på å bruke mindre energi enn før, men også på å fordele forbruket jevnere utover døgnet. Som en storkunde, som måles og faktureres etter effekt , altså etter hvor mye strøm som brukes samtidig, er det viktig å holde makseffekten så lav som mulig.

- Vi skrur av og på strømmen hele tiden. Det sparer vi mye penger på, sier Odd Steindal i en pressemelding fra LOS Energy.

- Vi har definert hva som kan kobles ut i perioder. For eksempel kan varmeanlegg slås av i inntil en time når det totale strømforbruket ellers er veldig høyt, uten at det gir store konsekvenser. Vi kobler også ut andre elektriske installasjoner i enkelte rom eller bygg i inntil fem minutter. Dette gjøres automatisk og uten at noen merker det. Vi har bygget et smart system som utnytter ressursene bedre, sier Steindal.

Og det er nettopp det som er poenget; å utnytte ressursene , i dette tilfellet strømnettet , bedre. Ettersom befolkningen og strømforbruket øker, må strømnettet i teorien oppgraderes for å klare å levere nok strøm. Alternativet er at strømkundene, spesielt de store, ikke bare reduserer forbruket, men også lar være å bruke strøm på tidspunkter da det totale forbruket allerede er høyt.

- Ideen er veldig god. Kommunen sparer ikke bare penger på redusert forbruk og redusert uttak av effekt. Kommunen bidrar også til bedre utnyttelse av strømnettet, noe som reduserer behovet for utbygging, som igjen holder nettleien nede. Dette er god samfunnsøkonomi, men også bra for kommunens økonomi, sier Steindal.

Ifølge direktør Harald Steinsholt i LOS Energy, som er leverandør og energirådgiver for Lillesand kommune, kan vi klare oss med dagens strømnett i mange år fremover dersom vi bruker strømmen på en smartere måte.

- I områder der nettleien prises etter effekt, og ikke etter forbruk, viser erfaringer at forbruket synker med 30 prosent når folk blir mer bevisste på eget forbruk. Og folk trenger ikke huske på å skru av og på selv, men kan la teknologien styre forbruket og effektuttaket automatisk. Dette er fremtidens strømsystem, som snart kommer hjem til deg, sier Myhre.

Får betalt for å ikke bruke strøm

Lillesand er for øvrig i ferd med å gjøre enda et energitiltak og er blant pilotkundene for LOS Switch, et system der kommunen selger effekt tilbake til strømnettet.

- Vi har gjort en avtale om at deler av forbruket vårt kan stenges i perioder da det er stor belastning i nettet. Vi får betalt for at strømmen kan skrus av, selv om den ikke nødvendigvis blir skrudd av, sier Steindal.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 20/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!