- Med flere tiltak som vi har på gang håper Statsbygg å komme ned i 100 kWh/m2 innen kort tid, forteller driftssjef Åge Solberg i Statsbygg i en melding fra Statsbygg.

Bevisst prioritering

Energibruken ved Oslo Tinghus er en konsekvens av at det i en årrekke har vært fokusert på at tiltak skal ha en energigevinst. Det har også vært jobbet bevisst med å finne strømtyver, kuldebroer og andre faktorer som kan føre til økt energiforbruk.

“Gratis” oppvarming vår og høst

- I forbindelse med utskifting av R22 (et kuldemedie som skal fases ut innen 2015) måtte det skiftes kjølemaskiner. Det ble da montert inn to nye varmepumper, slik at vi kan utnytte kondensatorsiden til oppvarming. På grunn av at vi hele tiden har et visst kjølebehov, bruker vi i dag kondensatorvarmen til blant annet gatevarme, forteller Solberg.

- Vi har også mulighet til å bruke kondensatorvarmen på radiatorer og til forvarming av forbruksvann. Dette gjør at vi i mellomperioder, som vår og høst, har  “gratis” oppvarming av bygget. Ved temperaturer ned til 3-4 grader bruker vi kondensatorvarmen på radiatorene, og bidrar til å holde en god innetemperatur.

Gamle lyskilder vil byttes ut med LED-armaturer i løpet av 2014. Dette vil bety at forbruket reduseres fra 56-60 watt per lysarmatur i dag, til 15 watt. Ettersom dette dreier seg om 1 800 armaturer vil dette også bety en betydelig reduksjon også i årene fremover.

Termografiapparat

- Vi gikk også til innkjøp av et termografiapparat for å finne luftlekkasjer og uisolerte flater. Dette gjorde at vi fant ut at vi hadde uisolerte vegger flere steder. Ved å tilleggsisolere med 50 mm, fikk vi fjernet kuldetap og redusert forbruket ytterligere, sier Solberg.

Tinghusets energitall er inkludert gatevarme. For de fleste av eiendommene er gatevarme normalt ikke inkludert i energitallene.