St. Olavs Hospital Campus Øya har et energiforbruk på cirka 110 GWh. Arealet er på cirka 230 000 m2, som for det meste er nybygg fra perioden 2005 til 2013.

- Grepene som er gjort i St. Olavs Hospitals bygningsmasse på Øya, er en systematisk gjennomgang av alle ventilasjons-, kjøle- og varmeanlegg. Det er justert på driftstider og settpunkt for alle ventilasjonsanlegg, sier energirådgiver Morten Uv til EnergiRapporten.

Aktiviteten til de ulike avdelinger er kartlagt for å kunne for å kunne optimalisere driftstider og luftmengder til ulike arealer. Temperatursettpunktet er gjennomgått for alle rom med kjøling.

- Varmeanleggenes utekompenseringskurve er optimalisert i alle bygg. Funksjoner for pumpestopp, gatevarme, helikopterlandingsplass med mer er også gjennomgått for å få lavere forbruk, sier Uv.

Enøkarbeidet startet 1. mars i år. - Reduksjonen i energiforbruk har vært på cirka 7 prosent så langt i år, når man graddagskorrigerer fjernvarmen i 2015 i forhold til 2014, sier UV. - Det er gjort minimale investeringer for å oppnå besparelsen.

Femte samling i FEM

Samlingen på St. Olavs Hospital var den femte samlingen i FEM, som hvert halvår samler større offentlige byggherrer i Midt-Norge. Forumet er en regional møtearena med fokus på praktiske erfaringer og kompetanseutveksling innen energi- og miljørelaterte tema.

Forumet har tidligere besøkt NTNU, Avinor, NTFK og STFK/Trondheim kommune.

- Vi tror forumet har funnet et fornuftig ambisjonsnivå med å definere to samlinger årlig, der vi prøver å finne tematikk som kan ha god relevans hos de ulike byggeierne, sier Torger Mjønes fra Sør-Trøndelag fylkeskommune. 

- Ikke minst er det nyttig å utveksle erfaringer med ulike problemstillinger og løsninger hos forskjellige større byggforvaltere, sier han.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 37/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!