For mange spanske forbrukere har det gitt en økonomisk fordel å skifte til solenergi. Men for energiselskapene har det betydd tap, fordi mange spanjoler ikke lengre betaler for elektrisitet og varme. I tillegg mangler den spanske regjeringen penger til å dekke et underskudd innen energisektoren, skriver Det Norske Magasinet.

For å komme problemet til livs har man nå lagd ”en sikkerhetsavgift” på solenergi. Det betyr at man som solenergieier må betale for å ha backup- mulighet når solen ikke skinner.

- Jeg mener det er riktig det som spanske myndigheter her gjør. Eiere av vind- og solenergianlegg bør betale en backup-avgift. Solceller og vind trenger backup når det er vindstille og solen ikke skinner. Og det koster selvsagt enorme summer å ha vannkraft, kull og atomkraft i reserve, sier prosjektleder Tor Line i AC Enko Klima & Energi AS til Tekniske Nyheter. – 
Det er riktig at de som har solceller skal måtte betale for backup inntil solceller kan forsyne bygget 24 timer i døgnet på egenhånd.

Line jobber med energieffektivisering og ønsker flere tiltak innen regulerbare fornybare energikilder og energieffektivisering velkommen.

- Ifølge Enova-rapporten  “Kostnadsstudie, Solkraft i Norge 2013” som ble lagt frem før jul, koster det opp mot 3 kr/kWh å produsere strøm med solceller i en enebolig. En produksjon som hovedsaklig vil skje på sommerstid, sier Line. 

- Det er samtidig som prisen på Nord Pool ligger på cirka 20 øre/kWh. Jeg ser ikke helt meningen med elektrisitetsproduksjon fra solceller i Norge.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 1/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!