Tall fra det ferske Klimabarometeret viser imidlertid at de fleste av de 80 000 som fremdeles forurenser for å holde varmen, vil vente noen år med å kutte fossilfyringen. Det taper de store penger på. Om oljetanken i tillegg begynner å lekke, kan de gå på en kjempesmell.

- Med dagens energipriser er det dumt å vente med å bytte til et renere alternativ. En bolig som har et helt normalt oljeforbruk, kan spare cirka 20 000 kroner i året ved å erstatte oljefyren med en luft/vann-varmepumpe. Velger du en væske/vann-pumpe er besparelsene enda større, sier markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell i en pressemelding.

- Mer enn to tredeler av de som har planer om å bytte ut fossil fyring, sier at de vil gjøre dette først om 3-5 år. Det taper både de og klimaet på, sier Barnwell.

Når mange fortsetter å fyre med fossil olje, skyldes det at varmepumpene som gir de største besparelsene også krever store investeringer. Prisen på en luft/vann-varmepumpe er fra 60 000 til 150 000 kroner, og prisen for en væske/vann-pumpe spenner fra 120 000 til 300 000 kroner. For å få fart på oljeutfasingen, har boligeiere som velger slike varmepumper – eller andre fornybare varmekilder - krav på penger fra Enova. Gjennom Enovatilskuddet kan man få dekket opptil 20 000 for en luft/vann-pumpe og 30 000 for en væske/vann-pumpe.

I pluss etter fire år

- La oss si at du velger en varmepumpe som koster 100 000 kroner. Etter at Enova har dekket 20 000, sitter du igjen med en utgift på 80 000. Med 20 000 mindre i årlige energiutgifter, går du i pluss allerede etter fire år. Med de gunstige lånerentene vi har for tiden, kan du gå i pluss fra første dag om du kan låne penger i banken. Sitter du på gjerdet frem til forbudet trer i kraft, har du kastet bort disse pengene på dyr fossil fyringsolje, sier Barnwell i Enova.

Kan tilpasse oljefyren til biofyringsolje

Barnwell i Enova understreker at det ikke er oljefyren og parafinkaminene som blir forbudt i 2020, men å fyre med fossilt brensel. For de som ønsker å beholde oljefyren, er det mulig å tilpasse den til bruk av biofyringsolje.

- En slik konvertering krever ikke store penger, men oljefyreiere bør være oppmerksomme på at det enkle ikke alltid er det beste. Ingen bør velge biofyringsolje før de har forsikret seg om at oljefyren er i så bra stand at de får god effekt av biofyringsoljen. De bør også sjekke prisen, som i dag ligger tett opp mot hva fossil olje koster. Å velge biofyringsolje fremfor varmepumpe blir som å kjøpe en leilighet hvor innskuddet er lavt, men fellesutgiftene høye, sier Barnwell.