- Anlegget som bygges på Ruds-høgda, vil kunne produsere 1 400 m3 biokull per år. I tillegg gir anlegget overskuddsvarme med en effekt på 400 kW, sier daglig leder Einar Stuve i Oplandske Bioenergi AS til EnergiRapporten. - Det betyr at ved helårsdrift kan en få ut 3,2 GWh varme.

Denne varmen skal benyttes til tørking av råstoff og leveranser av fjernvarme til blant annet Nortura. - Ved å etablere anlegget på Rudshøgda, der det er et behov for mer termisk energi, får vi utnyttet all energien i råstoffet, sier Stuve.

Vil reduserer drivhuseffekten

Biokull er reaktivt og brytes ikke ned. Dersom biokull lagres i jord, vil det gå flere hundre år før karbonet er brutt ned og CO2 er frigjort. Samtidig har plantene, som gjennom fotosyntesen var utgangspunktet for biokullet, fortsatt å vokse og binde mer CO2. - Dette betyr at prosessen er karbonnegativ og vil bidra til å redusere drivhuseffekten. En m3 biokull binder cirka ett tonn CO2, sier Stuve. - Anlegget på Rudshøgda vil kunne binde utslipp tilsvarende 930 personbiler med forbrenningsmotor, og i tillegg produsere varme til 320 boliger.

- Det er et gryende marked for få betalt for karbonfangst og lagring, men hovedinntektskilden til Oplandske Bioenergi på Rudshøgda vil være salg av biokull, sier Stuve.

Dette er et svært umodent marked i Norge, og selskapet tar en risiko ved å være tidlig ute. Det foregår mange ulike utviklingsprosjekter med bruk av biokull. – De største biokullvolumene går i dag til å etablere trær i urbane miljøer. Denne bruken er utviklet i Sverige og utgjør en stor andel av det nordiske markedet, sier Stuve.

På kontinentet er det bruk av biokull som tilskuddsfôr til husdyr, som utgjør det største volumet. Ved å tilsette en liten mengde biokull bedres dyras helse, og det gir bonden økonomisk gevinst. Selv etter å ha passert gjennom et tarmsystem er biokullet intakt, og øker gjødselsverdien på møkka.

Bedre jordkvalitet

Når bonden sprer møkk fra dyr som har fått tilskudd av biokull i foret, eller når biokull blandes i blautgjødsel, gir det en bedre jordkvalitet. Biokull gir en porøs jordstruktur som holder på vann og næringsstoffer. Biokull stimulerer jordlivet og øker konduktiviteten.

- Ny forskning viser at biokull øker kommunikasjonen mellom planterøtter og sopphyfer. Biokull i kompost binder ammoniakk og bedrer komposteringen, sier Stuve. - Dette reduserer også eventuelle luktplager. Komposten får økt innhold av plantetilgjengelig næring. Biokull gir derfor bedre hagejordblandinger og jord til sportsgress.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 21/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!